Tuesday, February 4, 2014

Interview for JADYPM ( Japanese Associate Degree Yayasan Pelajaran Mara) Programme

20/2/2014
Aku tak sangka benda ni boleh jadi kat aku...lepas dapat mesej daripada pihak JAD yang aku berjaya untuk pergi ke temuduga untuk program JAD ni, aku rasa cam dah selangkah aku akan mendekati impian aku (belajar kat universiti di Jepun). Sehari sebelum hari temuduga ni, aku tak berhenti rasa berdebar..first interview la katakan ^O^ hehe

Masa hari interview tu, semua yang apply untuk program ni kena ambil ujian dulu. Dalam kertas ujian dia tu, ada 3 subjek diorang campur (fizik, kimia, addmath ) Haish..boleh naik pening kalau aku tak bertenang masa jawab tu..maklumlah soalan bercampur baur tiga-tiga subjek tu,dahlah dalam bahasa inggeris pulak tu. Alhamdulillah, dengan izin Allah aku dapat jawab dengan mudah,cuma beberapa soalan addmath je lah yang aku takleh jawab dengan betul sebab lupa konsep (tak sempat nak study addmath sebelum ni) haha @~@..

Lepas ujian tu,masa untuk interview pulak. Aku masuk untuk interview lebih awal dari kawan aku (Ummi),dia kena interview lambat sikit. Masa aku di interview oleh 2 interviewer JAD tu, dia tanya beberapa soalan:

  1. Introduce yourself and your family background,your high school
  2. Why do you want to go to Japan?
  3. What do you know about Mechanical Engineering?
  4. Tak rasa tersalah jalan ke pilih Mechanical Engineering?
  5. Can you determine if that calculation is correct or wrong?
  6. Jadi awak memang nak pergi la ni?


Jawapan aku bagi Soalan 1
My name is...I was born on...,My mother name is...,My father name is.....,My father had died because of cancer. I studied at...

Jawapan aku bagi Soalan 2
When I was in form 1,I love watching this anime called 'Slam Dunk'. It is a japanese cartoon. Well you see, sometimes when we watch a story with foreign languages, sometimes there are no subtitles. It was hard to understand what are they (the peope in the story) talking about. So, from that time on, I started to learn Japanese and began to like everything that related to Japan,including their culture and 4-seasons climate.

Jawapan aku bagi Soalan 3
I only know a little about Mechanical Engineering. Err,I know about aeronautic.. (better to say that I know nothing about it!). Well, actually I was into Chemical Engineering before this, so I don't know much about Mechanical Engineering.

Jawapan aku bagi Soalan 4
About that, no! I don't feel like that because I really like Physics. (Fuhh..LIAR!!! Of course I like Chemistry more than Physics, but what can I say if I want them to pick me for their programme, right?)

Jawapan aku bagi Soalan 5
Well, pihak JAD dah sediakan satu kertas besar ni yang kat atas tu ada tertulis satu soalan Fizik. Soalan dari Bab 2 Tingkatan 5 : Elektrik..(bab ni la bab yang paling aku tak berapa minat! *~* ). Masa aku tengok soalan tu, rupa-rupanya dah ada pengiraan kat situ..(budak yang di'interview' sebelum ni kut yang jawab). Jadi interviewer ni nak aku tentukan betul ke tak pengiraan tu. Aku tengok pengiraan tu sekerat jalan dan aku hampir cakap betul! (Nasib baik aku tak cakap sebab pengiraan tu salah halfway to the end!)..Aku ambik marker biru  dan kira balik kat tepi pengiraan yang salah tu. Alhamdulillah dapat kira!

1/Rt = 1/R1 + 1/R2
Rt= R1 + R2

Jawapan aku bagi Soalan 6
Ya...(nak kata apa lagi?? Jawapan aku ni memang takleh nak dihuraikan dah!)


*Interviewer : Well,your result is quite good..so see you in Beranang. 


Am I accepted?? Well, I have to wait for SPM result to confirm this whether I am accepted or not.

SPM countdown: 10 days to go! 10A+ Insyaallah...

#Thanks to my friends, Ammar and Akmal for informing about this programme to me. Without them, I couldn't move one step closer to my dream. Thank you for supporting me. God bless you.